Lillestrømlingen episode 3: Nebbursvollen friluftsbad

Nebbursvollen friluftsbad har for mange har badet vært en viktig del av barndommen og sin oppvekst på Romerike.

Nebbursvollen friluftsbad har for mange har badet vært en viktig del av barndommen og sin oppvekst på Romerike.

– “Nebben” var den ultimate badeplassen i min barndom. Her lærte jeg å holde meg flytende, fikk innføring i den gjeldende bademoten, lærte hvordan de eldre ungdommene flørtet, og jeg lærte hvor mye is jeg kunne få for 10 kroner, mimrer programleder Anette Pakkanen Ellingsson.

Åpnet etter pengeinnsamling

Nebbursvollen Friluftsbad ligger i naturskjønne omgivelser ved Nitelva, rundt 15 minutters gåtur fra Lillestrøm sentrum. Friluftsbadet som i dagligtale omtales som “Nebben”, ble åpnet i 1967 etter mange år med pengeinnsamling blant innbyggere og næringsliv. For mange har badet vært en viktig del av barndommen og sin oppvekst på Romerike.

Friluftsbadet består av tre bassenger. Ett 50-meters basseng som er godkjent for konkurranse, samt øvingsbasseng og plaskebasseng for de minste. Badet er et typisk «familiebad» med store friarealer, vannsklier, dusj/toalettanlegg, områder for lek og ballspill, grillmuligheter, piknik-område, sandvolleybane, kiosk og lekeplass. Sesongen varer fra 18. mai til skolestart, og noen ganger lengre hvis det er en god sommer. Badet leies til private arrangementer og tilstelninger etter åpningstid.

Gjallarstad Vikinglag har i ni år slått leir her over en helg i september, med deltakelse fra mange europeiske land. Her kan du se hvordan vikingene levde og handle på vikingmarked og oppleve underholdning som passer for hele familien.

Liker den store plassen

– Det jeg liker best med stedet i dag er de store grøntarealene tilknyttet bassengene. Det er stor plass og du trenger ikke ligge tett på andre. Her kan det bades, soles, spilles ball, spise medbragt mat og mye mer, sier Anette.

Friluftsbadet er et godt egnet sted for konserter. I august 2017 ble Nebbenfestivalen holdt for første gang, men en rekke av Norges største artister. I 2018 var det nærmere 10.000 som fant veien til Nebben. I 2019 arrangeres 24. og 25. mai, og må sies å være på vei til å bli en tradisjon.

Var bekymret for vannskrekken

– Oppgaven med å komme raskest ned vannskila var den morsom. Roger hadde gitt klart uttrykk for at han var redd for vann, så jeg tenkte at vi måtte prøve å trygge han etter beste evne. Men i ettertid tror jeg han overdrev den frykten en smule, for han var en racer i den sklia, og hoppet fryktløst inn i oppgaven, ler programlederen.

Få med deg alle episodene av "Lillestrømlingen"
I høst kan du følge tre innbyggere på en oppdagelsesreise gjennom Fet, Skedsmo og Sørum i jakten på svaret: Hva må til for å kunne kalle seg en ekte lillestrømling?